Djurkommunikation

Djuren våra läromästare

Det är i mötet med djur och människor som man har en möjlighet att se sig själv.

Jag har lärt mig mycket av de djur och människor som jag mött.

 Kanske jag, inte just vid detta tillfälle som jag nu ska berätta om, hade förmågan att se mig själv. Men när jag senare i livet blickade tillbaka så såg jag hur allt hängde ihop. 

 När jag hade börjat sjunde klass så skilde sig mina föräldrar och mamma och jag flyttade till Öland. Jag hade gått på ridskola i många år och en egen häst stod fortfarande överst på önskelistan. En dag blev drömmen sann och Rita flyttade in i det lilla stallet som inrymde två boxar. Rita var själv i stallet och gick ensam i sin hage om dagarna.

Jag var en ganska blyg och osäker flicka på den tiden. Rita tog givetvis kommandot direkt. Jag for i backen i tid och otid, rida ut vågade jag inte alls till slut.

Vi beslutade att skicka iväg Rita på tillridning. Rita var borta ett par veckor och sedan kom hon hem. Hon hade skött sig perfekt! 

Väl hemma hos mig var hon precis som innan vi skickade iväg henne...

Varför? Jag själv hade inte förändrats ett dugg...

Ditt djur, häst, hund eller katt...vet hur nöjd du är med dig själv, hur glad du är, hur rädd du är – och vad som saknas i dig. Våra tankar och känslor skapar djurens reaktioner.

 När min dotter Julia skulle börja rida Bambino, en newforestponny som vi köpt och ridit in, så fick vi lite problem. Bambino som gick som en "klocka" när jag red, nonchalerade Julia fullständigt och rörde sig inte ur fläcken när hon satt upp. Det är alltid svårt att undervisa sina egna barn så jag tog kontakt med min barndomskamrat Anna. Hon höll på med Natural Horsemanship, NH, och tog sig an Julia och Bambino. Hon jobbade med dom båda och samspelet dem emellan. Det var fantastiskt att se hur dom utvecklades. Vi lärde oss alla ett nytt sätt att hantera våra hästar vilket har varit till stor glädje både för oss och hästarna.